Ervaar je vermoeidheid, burn-out, hormonale klachten, huidklachten, zit je niet lekker in je vel, of wil je je gezondheid verbeteren? We kijken samen naar leefstijl, voeding, beweging, stress en slaapkwaliteit. Vaak aangevuld met voedingssupplementen om te korten op te heffen en voor verdere verbetering van je gezondheid en vitaliteit.
Want goed voor je zelf zorgen is super belangrijk toch?!
Als je langdurig stress hebt (gehad) dan is er roofbouw gepleegd op vitamines en mineralen. Je lichaam wil graag, maar kan niet meer regenereren door tekorten. Zelfs als je gezond eet kun je belangrijke voedingsstoffen missen, omdat de voeding niet meer zo rijk is als vroeger, vervuiling van het milieu en overbelasting van het lichaam door verschillende factoren. Ook heeft het lichaam aanvullingen nodig rondom zwangerschap, de overgang etc. Ik weet als geen ander hoe het is om je uitgeput te voelen en niet lekker in je vel te zitten (ook na zwangerschap). Als ik toen wist wat ik nu weet!
Orthomoleculair kijken we naar de samenhang van alle systemen (immuunsysteem, hormonaal systeem, stresssysteem, organen) en streven naar verbetering op een natuurlijke manier.
Hormonen zijn een precies op elkaar afgestemd orkest. Een hormonale disbalans zorgt voor klachten. Dit kan ontstaan door stress, een tekort aan vitaminen en mineralen en andere factoren.
Progesteron is belangrijk voor je menstruatiecyclus en piekt een week voor je menstruatie. Oestrogeen heeft ook verschillende belangrijke functies, echter het belangrijkste is een gezonde balans tussen die twee. B vitamines en vetzuren (omega 3) zijn hierbij heel belangrijk. Bij veel vrouwen is oestrogeen dominant door stress, medicijnen en hormoon verstorende stoffen. Klachten met je menstruatiecyclus, overgang, PMS en PCOS kunnen het gevolg zijn
PMS ontstaat in de tweede helft van de cyclus en uit zich vaak in pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen en spanning. Een grote oorzaak kan stresszijn. ‘Overleven’ gaat tenslotte voor alle andere processen in het lichaam. Je progesteron niveau daalt en oestrogeen wordt dominant.
Lange tijd hoog in stress kan ook zorgen voor insuline resistentie. Insuline breekt glucose af in je bloed. Als dat niet meer goed gebeurd blijft je bloedsuikerspiegel te hoog. Veel vrouwen met PCOS hebben hier last van.
Tijdens een zwangerschap geef je al je vitamines en mineralen door aan de baby. Extra belangrijk om jezelf goed te voeden en te ondersteunen vanaf minimaal drie maanden (of langer) voor de conceptie. Een goeie gezondheid voor de conceptie van zowel de man als de vrouw is heel belangrijk voor de gezondheid van de baby.
Na een zwangerschap ervaar je de grootste verandering in hormonen. Geef jezelf de tijd om te herstellen en te wennen aan de verandering. Extra belangrijk is gezonde voeding en de juiste ondersteuning.
De wetenschap laat steeds meer zien hoe belangrijk omega 3 vetzuren zijn. Omega 3 is essentieel voor:
Eet je niet 3 a 4 keer per week wilde vette vis? Dan geloof ik dat dagelijks omega 3 een verschil kan maken voor je gezondheid, 9 van de 10 mensen heeft namelijk omega 3 te kort.
Je gebruikt de omega 3 het liefst blijvend, maar minimaal 6 maanden omdat cellen nodig hebben om te vernieuwen. Geef het een aantal maanden de tijd om de voordelen ervan te ervaren. Zelf ervaar ik meer energie, helderheid en een betere huid.
40,- per maand (omgerekend 1,40 per dag). Het flesje wordt maandelijks naar je thuis gestuurd vanuit Noorwegen (verzendkosten per maand 5,90). De eerste maand is het advies om met een dubbele dosering (2 flessen) te starten om je gezondheid en cellen te boosten. Je kunt voor de start je cel gezondheid meten met 2 druppels bloed. Vraag naar de mogelijkheden.
Ons Westerse voedingspatroon bevat te veel omega 6 wat ontstekingen bevordert. Rijk aan omega 6 is zonnebloemolie, raapzaadolie, margarine, bak en braad boter, gefrituurd eten, pakjes/zakjes, kant en klaar maaltijden, koek, taart, snoep, fastfood etc.
Ook als je een paar keer per week haring, sardientjes of ansjovis zou eten is dat waarschijnlijk niet voldoende voor een gezonde verhouding omega 3/6.
Dierlijke eiwitten dragen alleen bij aan een gezonde omega 3/6 balans als je vlees en zuivel eet van dieren die los hebben gelopen en als je eieren eet van loslopende kippen